luni, 30 martie 2009

Scurt istoric paintball




Paintball-ul ca sport
Conceptul de "Paintball" a aparut in iunie 1981, in S.U.A., utilizandu-se echipamente de marcat animale si copaci. Spre deosebire de vopseaua folosita de Fun Sport Entretainment SRL, cea de atunci nu era lavabila si daca erai nimerit cu asa ceva, dura destul de mult pana se curata.

De-a lungul timpului, odata cu evolutia tehnologiei, a evoluat si Paintball-ul, acum utilizandu-se arme mult mai performante, si cu dimensiuni din ce in ce mai reduse.

La origine a fost un gen de simulare militara, in care se formau doua "tabere", si se tragea cu capsule gelatinoase sau bile de vopsea, pana cand una din echipe nu mai avea jucatori sau obiectivul vizat era atins. In timp acest gen de distractie a inceput sa se detaseze de latura militara datorita posibilei asocieri cu violenta. Astfel a aparut la inceputul anilor 1990 o noua latura a paintball-ului, latura sportiva, competitionala.

La ora actuala paintball-ul este practicat in peste 40 de tari de milioane de oameni cu stiluri de viata diferite.

Acest sport s-a dezvoltat foarte mult in Statele Unite ale Americii si in Canada, unde s-a ajuns la organizarea competitiilor profesioniste, aparitia federatiilor de paintball si a Ligii Jucatorilor Profesionisti. In momentul de fata nu mai poate fi vorba de asocierea acestui sport cu latura razboinica a paintball-ului.

Daca la inceput scopul principal al jocului era eliminarea adversalului, in competitiile care se organizeaza in momentul de fata atat in America cat si in Europa, acesta a devenit un joc de echipa in care se dezvolta comunicarea intre coechipieri, ies in evidenta calitatile de leader ale indivizilor si se pune accent pe abordarea strategica. Din aceasta cauza, paintball-ul este foarte des folosit de catre companii pentru organizarea de team building-uri.

 



4 Responses to “Scurt istoric paintball”

Omega Advertising spunea...

Bravo bravo bravo!!!
Spor la lucru!

Cip spunea...

Noul sport national PAINTBALL
Gata cu fotbalul ca si asa suntem varzaaaaa.......trecem la pac!! pac!!...m-ai inteles????

Adela spunea...

iubyyyy ii fain bloguu pacat ca nu se vad pozele :(...love youuu:*:*:*:*:X:X:X

warchilde spunea...

...superrrr:P

Leave a Reply